Du behöver:  

250g Kavring

75g smör

Till fyllning:

3st gelatinblad

1st påse Mor Brittas matjessill
á 200g

1st rödlök

2dl Cremé fraiche

250g Kesella

1,5krm vitpeppar

1,5msk sillspad

2st krukor med gräslök (ev. med blommor till dekoration)

Tillagning:

25 minuter + 3–4 timmar i kylen

1.Bryt kavringen i bitar och mixa den till smulor i matberedaren. Smält och blanda ner smöret.

2. Klä en form, ca 24 cm i diameter med avtagbar kant, med plastfolie. Häll i brödsmulorna och platta ut till en botten. Ställ in formen i kylskåpet.

3. Blötlägg gelatinbladen. Låt sillen rinna av men spara spadet. Finhacka sillen. Skala och finhacka löken.

4. Blanda sill och lök med crème fraiche och kesella. Smaksätt med vitpeppar och sillspad.

5. Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme. Ta av från värmen och låt svalna en aning. Häll en sked av sillsmeten i kastrullen och blanda med gelatinet. Rör sedan ner blandningen i sillsmeten.

6. Bred ut smeten i formen. Ställ matjestårtan i kylen i 3–4 timmar tills den har stelnat eller över natten.

7. Lossa tårtan från formen med hjälp av plastfolien och flytta över till ett serveringsfat. Skär gräslöken fint och strö den över ytan. Dekorera gärna med gräslöksblommor.